Tratamentul osteocondrozei cervicale - sfaturi de specialitate

durere în regiunea cervicală cu osteocondroză

Gâtul este considerat unul dintre cele mai vulnerabile locuri ale coloanei vertebrale. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice ale structurii vertebrelor gâtului. La urma urmei, vertebrele gâtului au o mobilitate crescută, ele sunt foarte ușor deplasate din cauza sarcinilor crescute sau a leziunilor. În plus, ele suferă rapid modificări distrofice și degenerative. Și aceasta este osteocondroza. De obicei, o exacerbare a bolii are loc în partea în mișcare a gâtului inferior. Și se formează o umflătură între claviculă și gât.

Cauze

Până în prezent, cauzele exacte ale osteocondrozei (cod ICD M42) sunt necunoscute. Orice medic vă va spune o serie de factori, inclusiv:

 • tulburări ale proceselor metabolice din organism;
 • predispoziţie;
 • dezvoltare fizică slabă, scolioză, picioare plate și exacerbarea altor boli ale oaselor și mușchilor;
 • otrăvire și infecție;
 • microleziuni ale coloanei vertebrale ca urmare a loviturilor, căderilor, mișcărilor bruște, sarcini crescute, precum și mișcări asimetrice monotone;
 • creșterea tensiunii arteriale (TA);
 • microleziuni ale coloanei vertebrale ca urmare a fracturilor și vânătăilor;
 • încălcarea programului de nutriție, supraponderalitate, stil de viață sedentar, care implică o lipsă de lichide, vitamine, micro și macro elemente;
 • postură inconfortabilă în timpul somnului sau tulburări de somn;
 • stresul, obiceiurile proaste pot provoca, de asemenea, o exacerbare.

De asemenea, orice medic vă va spune că există multe mai multe motive diferite pentru apariția osteocondrozei, codul ICD M42 (de exemplu, „fulgerul" apare în ochi, se formează o umflătură pe gât sau există o creștere bruscă a tensiunii arteriale ). Ca urmare, presiunea se modifică și apare sindromul arterei vertebrale, precum și derealizarea.

Simptome

Primele simptome care apar atunci când apare boala sunt durerea constantă în timpul întoarcerii sau după somn, precum și sindromul arterei vertebrale, care a provocat creșterea tensiunii arteriale. Există o „rigidizare" a gâtului. Mușchii devin amorțiți, iar sindromul durerii durează suficient. Degetele încep să amorțeze.

Există dureri de cap severe în regiunea occipitală (sindromul arterei vertebrale) și există o creștere a presiunii. Ca urmare, începe derealizarea - o persoană bolnavă are un mers instabil, apar amețeli și tinitus, „fulgerul" poate apărea în ochi. După hipotermie sau dacă poziția de dormit a fost inconfortabilă, mușchii devin inflamați, iar pacientul își pierde capacitatea de a întoarce capul. În plus, pacienții se pot plânge că atunci când capul este înclinat înainte, există un sindrom de durere acută în zona omoplaților, derealizare și așa mai departe.

Dacă simțiți o exacerbare și simptome similare, atunci consultați imediat un medic pentru ca viața voastră să nu se transforme într-un iad.

Tratament

Pentru toți cei care suferă de această boală, se pune singura întrebare: cum se vindecă osteocondroza cervicală (cod ICD M42) și sindromul arterei vertebrale?

Tratamentul este de două tipuri:

 • conservator;
 • operațională.
afectarea coloanei cervicale în osteocondroză

Se selectează un regim de tratament pentru boală (cod ICD M42), în funcție de severitatea bolii, dorința și resursele de recuperare, precum și alte indicații și contraindicații în fiecare caz specific. Decizia asupra metodei de tratament este luată de medic.

Răspundeți la întrebarea pacienților: este posibil să se vindece osteocondroza cervicală și sindromul arterei vertebrale? Există un singur răspuns - da. Dar durata și metoda depind direct de severitatea bolii.

Tratamentul conservator și reabilitarea ar trebui să aibă loc într-un complex care utilizează multe metode diferite. Medicina modernă reduce tratamentul și recuperarea după intervenție chirurgicală la două lucruri principale:

 • terapie medicamentoasă;
 • tratament hardware (de exemplu, pacienții folosesc un aparat special pentru tratamentul osteocondrozei cervicale, electroforeză);
 • Terapie cu exerciții fizice (de exemplu, o bară orizontală).

Dar în timpul tratamentului gâtului, medicul poate observa o subestimare a resurselor organismului, de exemplu, o creștere a tensiunii arteriale. Procedurile au loc ca și cum „în absența" pacientului, ca și cum participarea activă a pacientului la tratament nu ar putea sau nu ar trebui să aibă loc. O astfel de metodă pasivă de tratament și reabilitare poate fi foarte lungă, iar în unele cazuri nici electroforeza nu ajută. Ca urmare, boala progresează, tensiunea arterială nu se stabilizează, iar sindromul arterei vertebrale nu dispare. Și pacientul continuă să fie chinuit de derealizare și „fulger" în ochi.

dureri de gât cu osteocondroză

Prin urmare, în timpul tratamentului conservator și reabilitării gâtului și după intervenție chirurgicală, medicul ar trebui să includă tehnici precum:

 • Terapia cu exerciții fizice (și poziția corectă de dormit).
 • Pilates pentru osteocondroza cervicală.
 • Bara orizontala.
 • Electroforeză.
 • Aerobic acvatic.
 • Tratament de descărcare bazat pe tracțiunea coloanei vertebrale.
 • Stimulare magnetică, electrică și prin vibrații.
 • Terapie cu ultrasunete, laser si mobilizare-vacuum.
 • Dieta terapeutica.
 • Psihoterapie.
 • Terapie medicamentoasă (analgezice, antispastice, antiinflamatoare etc. ).

Prevenirea

Cea mai bună prevenire a bolii este alimentația adecvată și educația fizică (aqua aerobic și bara orizontală)

În plus, nu va fi de prisos să masați mușchii spatelui, ai spatelui și membrelor. De asemenea, ar trebui să faceți exerciții cu mișcări de balansare ale brațelor și picioarelor, rotind capul și frământând gâtul, sărind pe loc, trăgând în sus de bara orizontală. Și atunci sindromul arterei vertebrale și derealizarea nu te vor amenința.

gimnastică pentru gât cu osteocondroză

Tratament la domiciliu

Există multe legende despre pericolele terapiei la domiciliu și utilizarea remediilor populare. În același timp, medicul recomandă chiar tratarea bolii (cod ICD M42) și a sindromului de arteră vertebrală la domiciliu, deoarece durata curei depinde de comportamentul pacientului și de utilizarea diferitelor metode de tratament (de exemplu, un orizontal). bar) acasă.

Bara orizontală pentru auto-tratament este un excelent simulator. Dacă aveți de gând să includeți o bară orizontală într-un set de exerciții, atunci fiți foarte atenți. La urma urmei, orice mișcare bruscă poate provoca rău, iar apoi bara orizontală nu va fi un asistent, ci un „dăunător". Nu abuzați de tratamentul la domiciliu dacă nu știți ce să faceți.

Nu trata acasa, ci mergi la medic!

Cu toate acestea, nu vă grăbiți să începeți tratamentul acasă: este un medic calificat care vă va oferi recomandări utile pentru auto-tratament. Nu numai că vă va prescrie medicamente, ci vă va spune și ce să faceți, astfel încât să nu existe exacerbare. El va explica cum să se poarte astfel încât să nu aibă loc derealizarea și „fulgerul" să nu apară în ochi. De asemenea, va afișa un set de exerciții, datorită cărora va dispărea denivelarea dintre gât și claviculă.

Nu uitați că acasă este imposibil să faceți electroforeza, atât de necesară pentru această boală.

Principala greșeală a terapiei este considerată a fi o privire insuficientă în profunzime: a scăpa de simptome acasă (de exemplu, „fulgerul" în ochi a încetat să apară și derealizarea a dispărut) nu înseamnă că a existat o scăpare de boală. Și acest lucru creează doar o aparență temporară de confort cu un atac suplimentar de stare generală de rău, precum și exacerbarea durerii. Exacerbarea acestei boli poate dăuna pacientului.

Prin urmare, utilizarea medicamentelor pentru durere în procesul de tratare a bolii la domiciliu este doar o mică parte din ceea ce puteți face. Cel mai bine este să nu vă automedicați, să consultați un specialist și să participați la procedurile prescrise.

De obicei, medicii dau sfaturi, a căror respectare deplină este o garanție a unui tratament de calitate. Printre acestea se numără: dieta, terapia cu exerciții fizice, utilizarea medicamentelor, schimbările stilului de viață, somnul și odihna, alegerea așternutului.

În tratamentul osteocondrozei (cod ICD M42), este necesară o abordare sistematică, prin urmare, prescripțiile pe care ți le-a dat medicul trebuie respectate nu parțial, ci complet.