De ce mă doare spatele și coloana vertebrală?

Durerea de spate este o problemă comună, cu multe cauze.

Aproape toată lumea este familiarizată cu durerile de spate., iar 15-20% trebuie să se confrunte cu acest simptom în mod regulat pe parcursul anului.

Problema nu este doar de natură medicală, ci și socio-economică, deoarece în timpul bolii, pacientul, în funcție de cauzele care au cauzat problema, își pierde capacitatea de muncă.

În cele mai multe cazuri, este posibil să scapi de boală într-o lună, după care pacientul poate relua viața normală.

In ciuda acestor rezultate, la 70% dintre pacienti durerea revine din nou, tratamentul este inutil din cauza faptului ca terapia a fost incorecta sau inadecvata.

Trebuie remarcat faptul că durereaeste un semn al proceselor degenerative la nivelul coloanei vertebrale, care la rândul lor sunt considerate un semn al stărilor patologice.

Clasificarea și natura durerilor de spate

Tipuri de dureri de spate:

 • nespecific(benign) - dorsopatie, osteocondroză „învechită", cauza este cel mai adesea disfuncții ale sistemului musculo-scheletic, o examinare suplimentară este cel mai adesea inutilă;
 • specificdurere (periculoasă) care necesită diagnostice suplimentare deja la prima vizită, ceea ce face posibilă excluderea prezenței unei fracturi a coloanei vertebrale, a tuberculozei, a tumorii, a metastazelor etc. ;
 • durere radiculară(radiculopatie) – asociată cu iritația/comprimarea rădăcinii nervoase de către o hernie de disc (căzută).

Ce boli ale sistemului musculo-scheletic provoacă dureri în coloana vertebrală în centrul spatelui?

Boli ale sistemului musculo-scheletic care provoacă durere:

 • osteoartrita- pacientul se poate apleca de durere, încercările de a-și îndrepta spatele, inspirația profundă contribuie la creșterea senzațiilor negative, la strângerea vertebrelor, sarcina pe tamponul elastic de absorbție a șocurilor crește, ca urmare, elementul deteriorat devine mai subțire;
 • Cauzele durerilor de spate pot fi boli ale coloanei vertebrale și ale discurilor intervertebrale.
 • condroza, osteocondroza regiunii toracice- se dezvoltă pe fondul obezității, inactivitatea fizică, alimentația dezechilibrată, tulburările metabolismului mineral, în procesul de modificări legate de vârstă, elasticitatea și înălțimea discurilor intervertebrale scad, structura acestora se modifică, ciupirea fibrelor nervoase contribuie la brusc, durere severă sau disconfort moderat agravat de mișcări;
 • scolioză, lordoză crescută/diminuată, cifoză- duc la o deteriorare a posturii si aspectului, rezultand ciupirea nervilor la nivelul coloanei vertebrale;
 • rănirea stâlpului;
 • cauze neurologice(radiculita);
 • patologii congenitale- vertebrele suplimentare/lipsă la nivelul coloanei vertebrale duc la disconfort dureros;
 • miozită- slăbirea și creșterea durerii se dezvoltă pe fondul inflamației mușchilor scheletici, disconfortul crește odată cu palparea spatelui.

Alte cauze ale durerilor de spate

Alte motive:

 • inflamație a rinichilor- disconfortul este adesea însoțit de febră mare, umflarea extremităților inferioare, hipertensiune arterială;
 • boli ale sistemului cardiovascular, patologii vasculare - însoțite de dureri de spate pulsive și creșterea tensiunii arteriale;
 • stres cronic;
 • boli ale sistemului digestiv- durerea este localizată în mijlocul sau în partea stângă a spatelui, după mâncare durerea se intensifică pe fondul pancreatitei sau bolilor mucoasei gastrice;
 • tulburare psiho-emoțională.

Bolile grave ale organelor situate în cavitatea abdominală și sub torace pot răspunde și cu dureri la nivelul coloanei vertebrale. Este adesea foarte dificil pentru un pacient să stabilească natura durerii, se recomandă monitorizarea simptomelor și informarea medicului în timp util.

Tratamentul durerii la nivelul coloanei vertebrale

Înainte de a începe tratamentul, medicul trebuie să pună un diagnostic, să studieze istoricul pacientului, să asculte plângerile, să efectueze o examinare vizuală și palpare, să studieze rezultatele studiilor de laborator și de diagnostic. După aceea, se efectuează selecția medicamentelor necesare, a căror acțiune are ca scop corectarea problemei.

droguri

În timpul unei exacerbări, terapia are ca scop oprirea semnalului de durere.

Medicamente:

 1. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene- actiunea lor vizeaza oprirea mediatorilor proceselor inflamatorii inainte ca acestia sa patrunda in tesuturile din jurul coloanei vertebrale. Ajută la eliminarea inflamației, a febrei, a umflăturilor, a spasmului, a durerii. În caz de durere intensă, se prescriu preparate injectabile, acestea se disting prin efectul lor rapid (15-20 de minute), siguranță pentru tractul gastrointestinal, toate componentele sunt livrate în doza inițială. Pentru a scăpa de durerea moderată și ușoară, se prescriu preparate externe sau medicamente în formă orală.
 2. Analgezice- sunt prescrise atunci când proprietățile analgezice ale AINS nu sunt suficiente, medicamentele afectează transmiterea impulsurilor nervoase către creier, ceea ce previne apariția unui răspuns. Combinația a 2 grupuri se recomandă să fie efectuată cu atenție, trebuie luate în considerare caracteristicile corpului, compatibilitatea medicamentelor, selectarea dozei se efectuează individual.
 3. Relaxante musculare- bolile coloanei vertebrale sunt adesea însoțite de spasme musculare, care obligă pacientul să înghețe într-o singură poziție, toate mișcările duc la dureri ascuțite. Injectarea de relaxanți musculari va ajuta la relaxarea corsetului muscular, efectul administrării lor durează 12 ore. Tabletele sunt utilizate mai rar, deoarece încep să funcționeze numai după acumularea cantității necesare de substanță.
 4. Condroprotectoare- problemele cu coloana vertebrală apar pe fondul proceselor degenerative în țesuturile articulare și cartilaginoase, în astfel de cazuri sunt prescrise medicamente care conțin condroitină sau glucozamină. Substanțele sunt baza pentru restaurarea tendoanelor, articulațiilor, ligamentelor etc. Aceste componente nu sunt produse în organism, prin urmare, în timpul bolii, celulele ar trebui să fie cât mai saturate posibil cu substanțele enumerate, cel mai adesea sunt prescrise pe cale orală, medicamentele trebuie luate în cure lungi.

Ca terapie adjuvantăpot fi prescrise complexe de vitamine, diuretice, antispastice, precum și fonduri care vizează îmbunătățirea trofismului și restabilirea circulației sanguine, antioxidanți, antihistaminice și altele.

Interventie chirurgicala

În absența efectului tratamentului medicamentos, este indicat tratamentul chirurgical, tehnicile moderne pot obține rezultate deosebite.Cu osteocondroză, leziuni și hernii, o parte a vertebrei sau a discului intervertebral este îndepărtată, cu anevrism de aortă este indicată plastia.

În bolile coloanei vertebrale, trebuie stabilită cauza originii durerii; destul de des, sursa simptomelor neplăcute sunt organele interne. Doar un medic poate diagnostica o boală și poate prescrie tratament.

Exerciții fizice, terapie cu exerciții fizice, masaj

Dacă starea pacientului și natura evoluției bolii de bază o permit, este necesară o activitate fizică moderată.

Medicii recomandă și exerciții regulate de dimineață, complexul include următoarele exerciții:

 1. poza copilului. Stai în genunchi cu capul plecat până la podea, întinde-ți brațele înainte, stai în această poziție timp de 20 de secunde, întinde-ți și brațele înapoi timp de 20 de secunde, repetă exercițiul de două ori.
 2. Aplecarea capului.Așezați-vă pe podea cu spatele drept, puneți mâinile în spatele capului, trageți încet capul înainte, înclinați-l până când bărbia atinge gâtul, țineți 10-15 secunde, repetați de 8-10 ori.
 3. Se rasuceste cu un bat. În poziție în picioare, așezați bastonul de gimnastică în poziție orizontală pe gâtul din spatele capului, întindeți-vă brațele și țineți capetele bastonului. Cu un băț în spatele capului, întoarceți încet spre stânga, țineți apăsat timp de 25-30 de secunde, repetați în direcția opusă, numărul de repetări este de 10-12 ori.
 4. Corpul înclinat înainte. Cu picioarele depărtate la lățimea umerilor și brațele încleștate în spatele lacătului, ridicați-vă, înclinând corpul înainte, îndoiți ușor picioarele la genunchi, rămâneți în această poziție timp de 15-20 de secunde, repetați de până la 4-5 ori.
 5. Corpul înclinat înainte cu degetele de la picioare atingându-se. Stând pe podea, închideți picioarele, așezați-le în fața dvs. , aplecându-vă înainte pentru a ajunge la degetele de la picioare cu mâinile. Exercițiul trebuie efectuat fără mișcări bruște, treptat, încet, țineți poziția timp de câteva secunde.

În timpul exacerbărilor, terapia fizică și alte tipuri de activitate fizică sunt strict contraindicate.

Masaj

De asemenea, masajul manual arată eficacitate în durerile de spate cauzate de boli ale coloanei vertebrale.. Tehnicile vă permit să obțineți relaxarea musculară, în timpul implementării lor, țesuturile moi sunt încălzite, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Un astfel de masaj este recomandat pacienților cu patologii ale organelor respiratorii, însoțite de scurgeri de spută.

Tratament la domiciliu sau remedii populare

În prezența durerilor de spate persistente, se recomandă să apelați la rețete populare, înainte de a le folosi, ar trebui să consultați un medic. În ciuda siguranței aparente, multe mijloace nu pot fi numai inutile, ci și dăunătoare.

Recomandat pentru ameliorarea dureriipregătește o frecare. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați un amestec de alcool pur sau de colonie, o cantitate mică de ardei iute, tinctură de rădăcină de valeriană, o sticlă de soluție de iod 5%, frecați bine zona afectată cu amestecul, înfășurați-o. Procedura se recomandă să fie efectuată noaptea, lăsată la cald până dimineața. Este foarte important să nu începeți boala, să identificați cauza patologiei în timp util și să urmați toate recomandările medicilor.

Următorii pași pot ajuta la ameliorarea stării acasă:

 • evitați șederea prelungită în pat - pacienții activi fizic suferă mai puține dureri;
 • angajați-vă în sporturi ușoare - activitatea fizică moderată este cea mai bună;
 • menține o postură corectă;
 • crește flexibilitatea coloanei vertebrale;
 • purtați corsete și curele pentru coloana vertebrală;
 • aplicați căldură și rece pe zona afectată;
 • renunțați la fumat - nicotina provoacă spasm al vaselor mici, ceea ce duce la întreruperea microcirculației și la încetarea transportului de oxigen către țesuturi;
 • exerciții de relaxare.

Prevenirea

Pacientul poate preveni dezvoltarea bolilor de spate pe cont propriu, trebuie să învețe să doarmă, să stea și să stea corect, precum și să suporte sarcini grele cu daune minime pentru sine. Se recomandă să stai în picioare și să stai cu spatele drept, capul nu trebuie să atârne înainte, nu ar trebui să se îndoaie și să se îndoaie corpul fără să se bazeze pe mâini.

Dacă trebuie să stai în picioare mult timp, ar trebui să găsești un punct de susținere a capului și a membrelor, te poți sprijini de un dulap, perete și alte suprafețe. Este exclusă mersul în tocuri mai mult de 2 ore la rând, picioarele ar trebui să se odihnească periodic, pentru aceasta ar trebui să fie ridicate câteva minute.

Măsuri de prevenire:

 • descărcați gâtul și zona inferioară a spatelui cu role speciale sau perne „oase", evitați să stați pe scaune sau cu spatele îndoit, la fiecare 15 minute. ar trebui să schimbi posturile, să te întinzi și să te apleci pe spate, după fiecare oră de șezut trebuie să faci pauze;
 • trebuie să dormi pe saltele dure fără perne înalte, poți pune role ortopedice sub cap;
 • atunci când transportați încărcături, trebuie respectate anumite reguli, nu trebuie transportate încărcături mai mari de 3 kg pentru femei și mai mult de 5 kg pentru bărbați, este periculos să ridicați greutăți în timp ce vă îndoiți sau smuciți, sacii trebuie ridicati cu spatele drept, sarcinile grele trebuie transportate în mai multe etape.

Concluzie

 • Dureri de spate- o patologie relativ frecventă, cu apariția unui sindrom de durere, trebuie să solicitați ajutor medical.
 • Cauzele patologiei sunt foarte diferite, medicul pune un diagnostic pe baza anamnezei, examinărilor, plângerilor pacientului.
 • În timpul tratamentuluise folosesc medicamente(în primul rând analgezice), se recomandă efectuarea de masaj, terapie cu exerciții fizice.