Dureri de spate inferioare (lombago)

Durerea de spate (lombago) este un simptom foarte frecvent. Cea mai frecventă cauză este încordarea musculară combinată cu pregătirea fizică insuficientă. Odihnește-te timp de 2-3 zile și poate că analgezicele ușoare pot rezolva problema.

În cazuri mai rare, cauza este mai gravă: o hernie de disc (cunoscută și sub numele de hernie de disc), spondilolisteză, fractură sau tumoră. Durerea de spate este considerată periculoasă dacă este însoțită de durere, amorțeală, slăbiciune la nivelul piciorului, dificultăți la urinare și așa mai departe.

Tratamentul durerilor de spate începe cu un istoric detaliat (când a început durerea, cât durează, unde afectează, ce o agravează etc. ), urmată de un examen fizic. Alte părți ale corpului care pot provoca dureri de spate similare cu durerea de spate trebuie examinate, cum ar fi rinichii și abdomenul.

Dacă este necesar, vor fi solicitate teste precum radiografii simple, precum și RMN. Tratamentul conservator (odihna, medicamente, kinetoterapie) este de obicei suficient. În cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală specială. Ca alternativă, există injecții în coloana vertebrală sub anestezie locală.

Dureri de spate inferioare

Întrebări frecvente despre durerile de spate

În ce constă coloana vertebrală medie (lombară)?

Coloana vertebrală din talie este formată din:

 1. oase (vertebre);
 2. discurile intervertebrale (între două vertebre adiacente există un disc, ca o pernă);
 3. articulații (există două articulații în spatele fiecărei vertebre);
 4. ligamentele;
 5. tendoane;
 6. muschii si in final;
 7. nervi care ies din coloana vertebrala (unul la dreapta si unul la stanga la fiecare nivel) care asigura stimularea nervoasa a picioarelor.

Într-un sens mai larg, discul intervertebral este, de asemenea, un tip de articulație.

Care dintre următoarele elemente ale coloanei vertebrale poate provoca dureri de spate?

Toate elementele anatomice descrise în întrebarea de mai sus au terminații nervoase senzoriale, astfel încât deteriorarea oricăruia dintre ele poate provoca durere. Cea mai frecventă cauză a durerii de spate este încordarea țesuturilor moi, adică. muschi, ligamente si tendoane. Apoi spunem că durerea este „musculară".

Următorul paradox este de asemenea adevărat: imaginea din timpul unei examinări cu raze X nu corespunde întotdeauna cu intensitatea durerii. Deci, un pacient poate avea dureri de spate groaznice de la o încordare musculară (fără să arate nimic la o radiografie simplă sau RMN), în timp ce un alt pacient cu o hernie de disc mare poate să nu aibă simptome.

Ce poate provoca dureri de spate?

Cauza durerii de spate este:

 1. tensiunea musculară în mușchii, tendoanele și ligamentele din jurul coloanei vertebrale. Acesta este cel mai frecvent motiv (mai mult de 70%);
 2. uzura discurilor intervertebrale (de exemplu, hernie de disc);
 3. deteriorarea articulațiilor;
 4. spondilolisteza;
 5. fracturi (ca urmare a unui traumatism, precum și automat ca urmare a osteoporozei sau metastazelor);
 6. alte cauze rare cum ar fi tumori osoase, inflamatii (spondilodiscita), boli reumatologice (de exemplu, spondilita anchilozanta), boala Scheuermann;
 7. cauze în afara coloanei vertebrale, de exemplu, nefrolitiază (pietra la rinichi), anevrism de aortă abdominală, colecistită.

Cauza durerii poate varia de la vârstă la vârstă.

Da, motivele se schimbă odată cu vârsta, deoarece structura coloanei vertebrale se modifică. La tineri, discul intervertebral este de obicei afectat: cea mai frecventă cauză (pe lângă încordarea musculară) este hernia de disc.

La bătrânețe, uzura elementelor posterioare ale coloanei vertebrale (cum ar fi articulațiile) crește, astfel că cele mai frecvente cauze sunt osteoartrita și stenoza lombară (spondilolisteza), iar fracturile datorate osteoporozei încep să apară și ele.

Durerea de spate poate fi legată de greutatea corporală?

Da, rolul creșterii greutății corporale în apariția durerilor de spate este cunoscut empiric și confirmat științific. Acest lucru se poate datora faptului că o persoană supraponderală nu face de obicei sport și, prin urmare, nu a „construit" sistemul muscular adecvat pentru a proteja spatele de răni minore. Persoanele supraponderale și obeze (cu un indice de masă corporală mai mare de 25-30) au mai multe șanse de a experimenta atacuri de durere de spate.

am dureri de spate. Ar trebui să nu mai ridic greutăți?

În faza acută, i. e. când durerea este recentă, trebuie evitată ridicarea greutăților. Adică poți ridica un pachet din supermarket, dar nu ai voie să ridici, de exemplu, o cutie grea. Când această etapă se termină și durerea dispare, puteți ridica greutăți mici, dar trebuie să învățați cum să o faceți corect, adică să îndoiți genunchii și să nu-i îndreptați, așa cum fac halterofilii. În plus, cu cât o persoană își exersează mai mult mușchii coloanei vertebrale, cu atât mai mult poate suporta spatele.

În general, viața de zi cu zi implică cu siguranță ridicarea de greutăți: corpul uman este conceput pentru a ridica greutăți și pentru a ridica greutăți, cum ar fi un părinte care își ridică copilul.

Ridicarea greutăților în sală este o altă chestiune: ca regulă generală, cu excepția cazului în care este absolut necesar (adică dacă persoana respectivă este un sportiv), se recomandă ca o persoană cu probleme de spate să evite antrenamentele cu greutăți în sală.

Poate osteoporoza să provoace dureri de spate?

Doar în cazul unei fracturi. Aceste tipuri de fracturi apar de obicei automat (adică nu sunt cauzate de o cădere) și simptomele pot să nu fie la fel de zgomotoase ca în cazul fracturilor „normale", de exemplu. durerea poate fi minimă.

Ce înseamnă lombago cronic?

Durerea de spate (lumbago) este clasificată drept cronică dacă persistă mai mult de 3 luni fără întrerupere. Limita de 3 luni nu este arbitrară: s-a observat că pacienții care suferă de dureri de spate mai mult de 3 luni au anumite caracteristici care îngreunează tratamentul:

 1. durere cu caracter „ciudat", adicădescris ca o senzație de arsură, „curent electric";
 2. cauza durerii poate părea a fi rezolvată, de exemplu, o hernie de disc poate fi „rezolvată" la un RMN;
 3. pacientul experimentează impactul psihologic al durerii și prezintă simptome precum anxietatea și depresia.

Care este explicația științifică pentru acest tip ciudat de durere de spate?

Teoria dominantă a durerii cronice este că stimularea persistentă și prelungită a unei căi neuronale (adică, calea de la locul durerii la creier) provoacă „sensibilizare", astfel încât stimulul provoacă un răspuns exagerat sau ciudat.

Astfel, un stimul de intensitate scăzută poate provoca durere foarte intensă sau durere care nu corespunde tipului de stimul, cum ar fi senzația de a fi în flăcări atunci când nu există nicio parte a corpului care se încălzește. Astfel, chiar dacă cauza anatomică a durerii este tratată, durerea și reacția psihologică pot rămâne, parcă întipărite pe creier. Din acest motiv, pentru durerile cronice de spate sunt prescrise medicamente care afectează sistemul nervos central, precum antidepresivele (pe lângă analgezicele convenționale).

Când ar trebui să mergi la medic pentru dureri de spate?

 • când durerea nu dispare cu analgezice simple în câteva zile;
 • când durerea apare nu numai în spate, ci și în picior;
 • când piciorul amorțește sau începe să paralizeze;
 • dacă durerile de spate persistă noaptea, în timpul somnului sau chiar trezesc bolnavul din somn;
 • dacă aveți probleme cu urinarea, mișcările intestinale și/sau funcția sexuală;
 • când este însoțită de febră;
 • când este declanșată de o cădere sau accident;
 • atunci când este însoțită de pierderea în greutate;
 • dacă există antecedente de cancer, osteoporoză, consum de cortizon pe termen lung, consum de droguri intravenoase (de exemplu, heroină) sau alcoolism.

Care sunt următorii pași?

Medicul care vă va examina va face un istoric medical complet și vă va examina. Apoi, dacă este necesar, vor fi efectuate teste precum radiografii simple, CT sau RMN.

Trebuie să fac o examinare cu raze X dacă am dureri de spate?

Nu. Aproximativ 70% din cazurile de dureri de spate sunt cauzate de o simplă încordare musculară, iar în aceste cazuri nu este nevoie de examinare.

Ce se întâmplă dacă o radiografie sau un RMN arată ceva?

Acest lucru este foarte, foarte comun: cineva face un examen de spate și descoperă o descoperire cu raze X, cum ar fi o hernie de disc, osteofite etc. Dar asta spune cuvântul: o constatare cu raze X. Aceasta înseamnă că discul a fost deteriorat la un moment dat. Dar examinarea nu ne spune când s-a produs această vătămare, adică. recent sau cu mult timp în urmă, așa că nu ne dovedește că durerea de spate este cauzată în prezent de această hernie de disc specială. În plus, multe „modificări degenerative" apar la toți oamenii, indiferent dacă suferă sau nu de durere. Prin urmare, atunci când se pune un diagnostic, nu se poate fi ghidat doar de rezultatele unei examinări cu raze X.

Din același motiv, tratamentul (sau chiar indicația de intervenție chirurgicală) pentru problemele coloanei vertebrale nu ar trebui să fie niciodată sugerat prin simpla privire la o imagine RMN. Este oportun să se efectueze mai întâi un istoric și un examen clinic și apoi să se coreleze rezultatele RMN cu simptomele pacientului.

Care este un test mai specific pentru durerile de spate: radiografie simplă, scanare CT sau RMN?

Nu există un singur răspuns la această întrebare. Fiecare test are indicații și fiecare test are dezavantaje:

 1. radiografie convenționalăeste un test foarte rapid și simplu, care costă foarte puțin. Dar arată doar oase. Aceasta înseamnă că o fractură, scolioză sau cifoză sau spondilolisteză este clar vizibilă, dar discurile intervertebrale și nervii nu sunt vizibili.
 2. scanare CTdurează foarte puține minute și are un cost mediu, dar în același timp are o doză mare de radiații. Înfățișează relativ bine toate elementele coloanei vertebrale. Acest lucru este relativ dezavantajos atunci când se imaginează nervii și discurile.
 3. RMNDurează mult, de exemplu 20 de minute, și este o examinare incomodă pentru persoanele care suferă de claustrofobie. Costul este mare, dar nu există radiații. Aceasta este cea mai detaliată examinare pe care o avem și cartografiază toate structurile coloanei vertebrale, în special nervii. Este oarecum lipsită de îndoituri, în special de cele mici. În orice caz, medicul, după ce vă va examina, va selecta și va recomanda un test adecvat.

Cum se tratează de obicei durerile de spate?

 • în majoritatea cazurilor, odihna și câteva măsuri simple la domiciliu ajută, de exemplu, „cald și rece" și protecție lombară (centru);
 • Pentru a calma durerea, puteți folosi anumite medicamente, precum analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene etc. ;
 • O vizită la kinetoterapeut ajută adesea, mai ales dacă se face într-un anumit mod și pentru indicații specifice;
 • forme alternative de tratament, cum ar fi acupunctura, yoga și Pilates pot oferi beneficii semnificative pacienților individuali;
 • Uneori pot fi utilizate și injecții spinale.
 • În cazuri relativ rare, tratamentul (conservator) de mai sus este ineficient și este necesară intervenția chirurgicală.

Odihna înseamnă că trebuie să stau în pat?

Doar 2-3 zile si numai in caz de urgenta. Studiile au arătat că starea în pat mai mult de 2-3 zile agravează mai degrabă decât vindecă durerile de spate. În general, este recomandat să mergeți cât mai mult posibil.

Dacă o persoană nu poate să se ridice din pat în ciuda tratamentului conservator din cauza durerii insuportabile, aceasta indică de obicei o problemă gravă și ar trebui să fie văzută de un medic.

Ar trebui să folosiți cald sau rece pentru a calma durerile de spate?

Ambele metode au fost testate și ajută, în funcție de situație. Mecanismul de acțiune este diferit:

 • fierbinte (căldură) determină relaxarea musculară, adică. relaxeaza muschii contractati de durere si creste circulatia sangelui. Puteți folosi o cârpă încălzită pe calorifer sau puteți face o baie caldă (nu fierbinte).
 • frigul împiedică fibrele dureroase să conducă durerea (de exemplu, sportivii aplică lichid de răcire în timp ce joacă fotbal). Puteți folosi un pachet de gheață învelit într-o cârpă (nu în contact direct cu pielea). O alternativă ușoară: o pungă de legume de la congelator.

Ce medicamente poți lua pentru durerile de spate?

Medicamentele care pot fi utilizate pentru a trata durerile de spate includ:

 1. În principal un analgezic din grupa anilidelor, singur sau în combinație cu codeină sau un relaxant muscular. Acesta este cel mai simplu și mai sigur medicament, iar tratamentul ar trebui să înceapă întotdeauna cu el.
 2. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (există mai multe clase). Analgezice mai puternice, dar atunci când sunt luate în mod cronic au multe efecte secundare, cum ar fi gastrită, sângerare gastrointestinală, creșterea tensiunii arteriale, afectarea rinichilor, sângerare etc.
 3. Glucocorticosteroid- un analgezic puternic și eficient, dar cu un număr mare de efecte secundare atunci când este utilizat în mod cronic și fără beneficii clar dovedite pentru durerile de spate.
 4. Opioide, de ex. medicamente de tip morfină. De obicei, se administrează intravenos sau intramuscular în spital, dar sunt disponibile și unele medicamente pe cale orală.
 5. Medicamente antiepileptice sau antidepresive, în principal pentru durerile cronice, dar și pentru unele afecțiuni acute.

Important!

Toate medicamentele de mai sus trebuie luate la recomandarea unui medic care v-a examinat anterior. Este neglijent și potențial periculos să iei medicamente pe cont propriu, ascultând prietenii, obținând idei de pe internet sau vorbind cu medicul tău la telefon fără a verifica mai întâi.

Cum mă poate ajuta un kinetoterapeut cu durerile de spate?

Rolul unui kinetoterapeut este foarte important în tratamentul durerilor de spate. Cel mai potrivit este un program inițial care durează câteva zile, iar apoi pacientul poate învăța să efectueze singur exercițiile necesare. Durerea severă este tratată inițial astfel încât pacientul să poată merge (adică să nu fie imobilizat la pat), iar când durerea dispare, exercițiile încep să întărească mușchii și să restabilească coloana vertebrală. Programul poate include:

 1. măsuri de ameliorare imediată precum electroterapie (ex. TENS), ultrasunete, diatermie, masaj;
 2. exerciții aerobe, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau hidroterapie și, în unele cazuri, chiar ciclismul;
 3. exerciții pentru stabilizarea trunchiului și propriocepție, care „învață" mușchii să susțină mai bine coloana vertebrală;
 4. exerciții de întărire, cum ar fi exerciții pentru abdomen și spate (nu la începutul programului);
 5. exerciții pentru a dezvolta gama de mișcare;
 6. diagnostic mecanic și terapie McKenzie;
 7. recalificare, adicăsă învețe cum să stai în picioare, să stai, să ridici greutăți etc. corect.

Dacă aveți dureri de spate, ar trebui să vedeți mai întâi un kinetoterapeut sau un medic?

Fizioterapia este una dintre metodele de tratare a durerilor de spate. Alte metode sunt medicamentele, îngrijirea, mersul pe jos și în cele din urmă injecțiile și intervențiile chirurgicale ale coloanei vertebrale. Prin urmare, trebuie să existe o persoană centrală care să selecteze metodele folosite și să evalueze progresul pacientului.

Cel mai bine este ca un pacient cu dureri de spate să consulte mai întâi un medic pentru a exclude cauzele rare și grave ale durerii de spate. Apoi, medicul trimite pacientul la un kinetoterapeut, cu care pacientul trebuie să mențină contactul pentru a discuta progresul tratamentului. Responsabilitatea finală pentru progresul pacientului revine medicului.

Ar trebui să port un talisman (curea) pentru durerile de spate?

Un simplu tampon moale poate fi folosit pentru câteva zile. Nu asigura imobilizarea completa (aparaturi rigide, precum cele pe care le folosim pentru fracturi, fac), dar limiteaza miscarile excesive si bruste si astfel ii aminteste pacientului din spate de postura corecta, mai ales la locul de munca.

Utilizarea cronică pe termen lung are efectul opus ca și atrofia mușchilor spinali, ceea ce duce la creșterea durerii. În concluzie, trebuie menționat că atunci când este utilizat timp de 1-2 săptămâni, amuleta poate fi utilă. Cel mai bine este utilizat împreună cu un program de întărire a mușchilor coloanei vertebrale pentru a elimina în cele din urmă nevoia de protecție.

Cât de probabil este să am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru durerea de spate?

Este o mică șansă. Din 100 de pacienți care se prezintă la medic pentru dureri de spate, doar 5-10 vor necesita în cele din urmă o intervenție chirurgicală și asta după ce toate celelalte remedii (tratamente conservatoare) au fost epuizate.

Ce pot face în perioadele în care nu am dureri pentru a preveni durerile de spate?

 • Faceți sport în mod regulat, cu consultarea medicului dumneavoastră. Mersul pe jos și înotul sunt două exerciții excelente care întăresc coloana vertebrală. Înainte de a începe să faceți exerciții, întrebați-vă medicul ce exerciții sunt bune pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.
 • Întărește mușchii care susțin zona taliei (mușchii abdominali și ai spatelui). Consultarea cu kinetoterapeutul sau kinetoterapeutul este esențială.
 • Renunțați la fumat sau măcar reduceți cantitatea de fumat.
 • Menține greutatea corporală adecvată, slăbește în exces.
 • Ajută-ți coloana vertebrală: învață cum să ridici greutăți, cum să stai în picioare, pe ce saltea să dormi și cum să dormi, cum să stai la birou etc.

La ce medic ar trebui să vezi pentru dureri de spate?

Poate doriți să vedeți un medic specializat în coloana vertebrală, cum ar fi un neurochirurg sau un chirurg ortoped.